Вход
БГ | EN

История на счетоводна къща В и М Компания

Счетоводна къща В и М Компания - Управители Иван Милев и Дечо Василев

Счетоводна къща “В и М Компания” ООД през дългогодишния си опит (от 2005 г.) доказва постоянно, че предлага счетоводно обслужване, на което може да се доверите. Ние мислим за вас така, както мислим за себе си.

Проект по ОП Развитие на човешките ресурси

За В и М Компания ООД е чест, че за втори път спечелихме проект с финансиране от Европейския социален фонд към ЕС по ОП Развитие на човешките ресурси 2014-2020. Благодарение на това, ние, като счетоводната къща бенефициент по такъв проект, имаме възможност да наемем и обучим нови служители, за да предоставяме на вас, нашите клиенти, услуги на най-високо ниво, които да ви помагат да развивате бизнеса ви и да постигате целите ви.

Подробности за проекта:

  • Име: Откриване и оборудване на нови работни места във В и М Компания ООД.
  • Цел: създаване на устойчиви работни места за безработни младежи до 29 годишна възраст. Предоставяне на обучение по ключови компетентности на наетите във връзка със заеманите от тях длъжности.
  • Обща стойност на проекта: 190461,46 лв., от които: европейско финансиране: 161892,24 лв. и национално финансиране: 28569,22 лв.
  • Период на изпълнение: 01.09.2016 г. до 30.11.2017 г.

2022 г.

Какво искате вие да постигнете през 2022-ра година?

Ние се надяваме на по-спокойна здравна и икономическа обстановка.

Осезаемо за вас ще подобрим нашите услуги, като ви предложим решения според спецификите на бизнеса ви.

Ще предложим на широкия пазар иновативния ни софтуер, разработен от нашите партньори, в помощ на бизнеса и счетоводството.

За да получите експертната ни подкрепа за постигане на вашите цели, свържете се с нас сега.

2021 г.

Стартирахме използването в реална среда на софтуер, разработен от наш партньор с наше участие. Той улеснява значително издаването и обработката на счетоводни документи.

Усъвършенстваме услугите ни, за да отговорим на най-специфичните ви нужди.

Стартирахме инициативи за преодоляване на инфлационните процеси.

Утвърдихме смесен модел на работа – дистанционно и от офиса ни на ул. Христо Белчев 18, ет. 3.

2020 г.

Петък, 13 март 2020 г. – за един следобед организирахме дистанционна работа на служителите ни след Решението на НС за обявяване на извънредно положение на територията на цялата страна заради COVID-19. Животът се промени завинаги и безвъзвратно.

Наложи се да оптимизираме работата. Взехме тежки решения!

Освободихме офисът ни на бул. Дондуков 19 и остана само офисът ни на ул. Христо Белчев 18, ет. 3.

Спечелихме проект “Преодоляване недостига на средства и липсата на ликвидност, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Осигуряване на оперативен капитал за българските микро и малки предприятия за справяне с последиците от пандемията COVID-19. Постигане на положителен ефект за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 и стабилност на работните места
BG16RFOP002-2.073-7183-C01”.

Помогнахме на много наши клиенти да получат финансиране за преодоляване на последиците от извънредната ситуация.

Усъвършенствахме дистанционните методи на работа.

С нашети партньори продължихме работа по новия софтуер в помощ на бизнеса и счетоводството за справяне с документооборота.

2019 г.- 2018 г.

Придобихме лиценз за посредническа дейност по наемане на работа /подбор на персонал/ №2618 от 27.09.2018 г.

Усъваршенствахме системата ни за качествен контрол и обучение на служителите.

Стартирахме с наши партньори разработването на иновативен софтуер, който да помага на бизнеса ви да управлява потока от счетоводни документи, да работи по-лесно, да се чувствате по-сигурни и по-добре информирани в съвременната бизнес среда.

2017 г.

Счетоводна фирма В и М Компания се разрастна през 2017-та година.

Направихме голяма крачка, като отворихме втори офис. За ваше удобство и двата ни офиса са в центъра на София в близост до банки, нотариуси и множество институции.

Успешно приключи проект “Откриване и оборудване на нови работни места във В и М Компания ООД”. Продължихме договора на повечето от наетите по проекта служители.

Продължи обучението на служителите, за да може да получавате най-доброто счетоводно обслужване.

2016 г.

2016-та година беше изпълнена с много новости за счетоводна фирма В и М Компания.

Направихме голяма крачка, като дадохме възможност на служители да станат съдружници в счетоводна фирма В и М Компания. Станислава Георгиева, старши консултант-счетоводител, 10 години служител, и Иван Митов, ръководител екип ТРЗ, 7 години служител, станаха съдружници във фирмата.

За втори път спечелихме и започна реализация на проект “Откриване и оборудване на нови работни места във В и М Компания”.

Усъвършенствахме счетоводните услуги с абонамент Безрисково счетоводство и правни услуги. Вкарахме гаранция за качество на услугите ни в договора с реална компенсация при грешки от наша страна и за ваша сигурност добавихме към счетоводния абонамент консултации с одитор и адвокат.

Наехме нови служители, за да има достатъчно специалисти, на които да разчитате.

Разработихме и реализирахме план за обучение и повишаване квалификацията на служителите ни. Така може да сте сигрни, че счетоводството на бизнеса ви е в най-добрите ръце и да виждате конкретни ползи за бизнеса ви.

Усъвършенствахме услугата регистрация на фирма, като ви предложихме онлайн регистрация на фирма. Така услугата стана много по-лесно достъпна за вас, независимо къде се намирате, по-бърза и по-евтина.

Приключихме годината с изненада за дългогодишните служители на В и М Компания, които бяха наградени със специални златни и сребърни плочки съответно за 10 и 5 години работа в счетоводна фирма В и М Компания. Така изразихме благодарност и уважение към колегите за приноса им за В и М Компания, както и увереност, че ще постигнем още много неща заедно в личен и професионален план.

2015 г.

За счетоводна къща В и М Компания тя е много специална, защото имахме 10-годишнина. През май 2015 г. отбелязахме 10 години В и М Компания ООД. Посетителите в офиса ни имаха възможност да се насладят на специални шоколадови десерти, а за служителите ни организирахме тиймбилдинг.

В началото на 2015 г. стартирахме нов, специализиран сайт за одиторски услуги – www.vm-odit.com. Така сложихме основите на ново отношение към предоставянето на одиторски услуги с изключителен акцент върху полезността им и постигане на конкретни резултати за вас. Стартирахме работа по одит на проекти на МВнР и НСИ.

Усъвършенствахме системата за контрол на качеството на счетоводните услуги чрез проверка по конкретни показатели. Работихме усилено в посока по-точно определяне на себестойността на счетоводната услуга, за да ви предложим ясно, разумно и взаимноизгодно ценообразуване. Традиционно проведохме проучване за отношението ви към услугите, които получавате и очакванията ви към нас. Благодарим ви за обратната връзка, за високите оценки на предоставените от нас услуги и за доверието ви към нас.

Приключи успешно проект „Откриване и оборудване на нови работни места за млади специалисти във В и М Компания ООД”, осъществен с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Придобихме опит в разработването и реализирането на европейски проекти.

Счетоводна къща В и М Компания се премести в нов офис. Така ще можем да наемем нови специалисти и да разпределим работата между тях, за да може всеки от вас, нашите клиенти, да получи нужното внимание. Постарахме се новия офис да бъде удобен и приятен за вас.

2014 г.

През 2014 г. счетоводна къща В и М Компания нае нови специалисти по проект „Откриване и оборудване на нови работни места за млади специалисти във В и М Компания ООД”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Те преминаха през специални обучения по част от професия „Икономист” и „Дигитална компетентност”. Така увеличихме капацитета си и повишихме професионалните умения на екипа ни, за да ви бъдем още по-полезни.

Много от вас вече виждат положителни резултати от съвместната  работа на счетоводителите и ТРЗ специалистите с юрист. Затова наехме втори юрист. Така имате възможност да чуете експертно мнение от нашите юристи по много повече казуси и да подобрите резултатите ви.

В началото на 2014 г. обновихме сайта ни за регистрация на фирма и стартиране на бизнес www.novo-nachalo.com. Добавихме и рубрика с полезна за вас информация, ако започвате бизнес. Разширихме услугите ни с регистрация на търговски обекти и лицензи. През 2014-та година помогнахме на много фирми да стартират бизнеса си успешно с регистриране на ресторант, кафене, магазин, козметичен салон и др.

Есента стартира обновения сайт на счетоводна къща В и М Компания – www.vm-kompania.com. Постарахме се да бъде с модерна визия и да ви е максимално лесно, удобно, приятно и полезно да го посещавате.

Проведохме обучение с външен специалист за усъвършенстване комуникационните умения на служителите ни. Ще се усетите, че е удоволствие да се общува с нас.

2013 г.

През 2013 г. В и М Компания кандидатства и спечели безвъзмездна финансова помощ по проект „Откриване и оборудване на нови работни места за млади специалисти във В и М Компания ООД” в размер на 173 304,65 лв. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Във връзска с изпълнение на проекта през 2014 г. В и М Компания ще назначи 10 безработни младежи до 29-годишна възраст и ще проведе обучение за тях по част от професия „Икономист” и „Дигитална компетентност”.

Проведохме консултация с външен специалист във връзка с разпределение на права и отговорности в екипа, прецизиране на организационната структура и по-ефективно управление на счетоводната кантора. В тази връзка проведохме и еднодневен мотивационен семинар със служителите.

За реализиране целите на счетоводна къща В и М Компания да предлагаме услуги според потребностите на нашите клиенти и да предоставяме максимална полезност, в края на 2013 г. след специален подбор при нас започна работа специалист Маркетинг и продажби. Насочихме усилията си към изследване и повишаване удовлетвореността на нашите клиенти, подобряване на качеството на комуникация с настоящите ни и потенциални клиенти, разширяване на предоставяните от нас услуги и изграждане на цялостна визия на В и М Компания.

В края на 2013 г. въведохме нов софтуер, с помоща на който да подсещаме клиентите ни за важни срокове чрез СМС съобщения.

2012 г.

2012 г. за нас беше изключително динамична и изпълнена с новости.

За нуждите на нашите клиенти на счетовводно обслужване поръчахме и въведохме специална онлайн система за фактуриране. Тя е на разположение на клиентите ни навсякъде и по всяко време (при наличен компютър или др. устройство с Интерент връзка). Програмата покрива всички изисквания на НАП. С нейна помощ клиентите ни издават лесно и удобно фактури, минимизират грешките и не се налага да ни носят хартиени фактури, защото ние ги взимаме директно от системата.

През 2012 г. за нуждите на стартиращи фирми стартирахме проекта „Ново начало“. Създадохме отделен сайт: НОВО НАЧАЛО (www.novo-nachalo.com). Този проект е израз на подкрепата ни за предприемачивите българи чрез безплатни счетоводни и правни консултации, услуги за регистрация на фирма и откриване на търговски обект на най-достъпна цена и в кратки срокове. При статирането на бизнес може да разчитате на нас като коректен и надежден партньор в превръщането на мечтите ви в реалност.

Същата година подобрихме ефективността на работа и сведохме възможността за грешки в счетоводната отчетност до минимум чрез промени в организацията на работа и обучения за служителите. За да гарантираме висока компетентност на служителите ни, регулярно провеждаме професионални тестове. Доразвихме бонусната система. Това подпомогна служителите да се чувстват по-удовлетворени и по-мотивирани да дават най-доброто от себе си в работата.

За първи път счетоводна къща В и М Компания проведе обучителни семинари с нашите клиенти на тема „Документиране на доставките” и “Фискални устройства”. Така клиентите ни подобриха счетоводната си отчетност и минимизираха възможността за грешки и административни санкции.

2011 г.

Счетоводна къща В и М Компания въведе новости за служителите си. Инвестирахме в собствен програмен продукт за отчитане времето на труд. Това доведедо огромни ползи в управлението на времето, организацията на работните процеси и по-рентабилна и финансово конкурентна счетоводна услуга. В края на 2011 г. стартира бонусна система за счетоводителите, която да повиши ефективността и качеството на счетоводно обслужване.

През месец август 2011 г. беше подготвено за ползване архивно помещение извън офиса на счетоводната кантора. Архивът е с охранителна система и позволява удобно и сигурно съхранение на счетоводни документи.

2010 г.

Счетоводна къща В и М Компания чувствително подобри методите за подбор на персонал, като утвърдихме практика за провеждане на професионални и психологически тестове при избора на служители. Получи се позитивна вълна, доловима и видима от всички, които използват услугите на фирмата.

След направен специален подбор, счетоводна къща В и М Компания нае адвокат, който да е на разположение в офиса в рамките на работния ден. Подобри се счетоводното обслужване, като при решаването на казуси освен специалисти в счетоводството, данъчното облагане и социалното осигуряване, участие взема и юрист.

2009 г.

Иван Милев, съдружник и управител на счетоводна къща В и М Компания ООД, се дипломира като експерт-счетоводител и е включен в списъка на регистрираните одитори в България.

В същата година се направи представително маркетингово проучване сред клиентите на счетоводна къща В и М Компания, което показва висока степен на удовлетвореност.

2008 г.

Счетоводна къща В и М Компания за първи път предложи счетоводно обслужване на клиент в неговия офис. Изградена е система на работа с висока автоматизация на счетоводните операции и процеси. При клиента се обработват над 4000 счетоводни документа месечно, като обработката на счетоводната информация следва съответното събитие до два дни. Всеки месец се изготвят отчети за инвеститора.

2006 – 2007 г.

Счетоводна къща В и М Компания въвежда счетоводен софтуер, с чиято помощ стават възможни много автоматизации на операциите и процесите. Това от своя страна води до намаляване на грешките в счетоводното обслужване и повишаване на производителността на труда.

От същата година стартира и програма за поддържане и повишаване на квалификацията на персонала. Организират се множество вътрешни семинари, както и такива с външни лектори. Определя се бюджет за участие на служителите в курсове и обучения, които не са организирани от счетоводната кантора.

2005 г.

През май 2005 г. счетоводна къща В и М Компания ООД вече е факт. Счетоводната кантора се развива бързо, което се дължи преди всичко на персонално внимание към клиента, високо качество на счетоводното обслужване и на ясна ценова политика. Системата за ценообразуване на счетоводните услуги, каквато за първи път беше публикувана на нашия сайт, днес се използва от много други счетоводни кантори.

2002 – 2004 г.

Всичко започва повече като авантюра, отколкото като сериозен бизнес. След като са завършили заедно Търговско – банковата гимназия в София, Дечо Василев и Иван Милев са студенти в УНСС, специалност Счетоводство и контрол. И двамата работят по време на следването си. Докато трупат стаж по своята специалност, решават извън работното време при техните работодатели да извършват счетоводно обслужване на познат. В началото имат само един клиент и няма официално регистрирана счетоводна кантора. В средата на 2004 г. броят на клиентите вече се е увеличил на пет с тенденция да расте все повече и повече. Двамата завършват университета и се замислят за сериозен бизнес. Тогава е поставено началото на този сайт. Малко по малко (първо Дечо Василев, след това и Иван Милев) прекратяват работата си при своите работодатели и запретват ръкави.

Безрисково счетоводство и правни услуги

За Контакт

В и М Компания ООД


Тел: 02/ 981 15 35
GSM: 0892 259 001
e-mail: contact@vm-kompania.com

Клиентите за нас

Васил Николов – управител на ВБН ООД

Васил Николов – управител на ВБН ООД Дейност: Високи Технологии “Счетоводна фирма В и М Компания ми дава сигурност и ми спестява време, в което аз мога да работя и да развивам своя бизнес. С В и М Компания работим заедно от 2007 г. През цялото това време В и...

разбери повече

Валентина Чакърова – Управител в Дриймикс ООД

Валентина Чакърова – Управител в Дриймикс ООД Дейност: Изработка и поддръжка на софтуер „Наистина държим на сътрудничеството със счетоводна фирма В и М Компания. Стартирахме като студентска инициатива през 2006 г. От 2010 г. на пазара функционира още една фирма в холдинга – Дейтакайд ООД. В и М Компания води...

разбери повече

Христо Василев, Управител на Василев Айуеар ЕООД

Христо Василев, Управител на Василев Айуеaр ЕООД Дейност: търговия със слънчеви очила Polaroid – www.polaroid-bg.com „Моето мнение е, че в счетоводна фирма В и М Компания наистина успяват да се справят във всяка ситуация без да се налага аз да ходя където и да е и да се занимавам! Без тях...

разбери повече

Светослав Жечев, Управител на Жечев 2008 ЕООД

Светослав Жечев, Управител на Жечев 2008 ЕООД Дейност: отдаване на недвижими имоти под наем. „Счетоводна фирма В и М Компания ни предлага не само коректни услуги, а личен ангажимент и търсене на решение на проблемите, които възникват! С В и М Компания работим от 2008 г. Всъщност фирмата ми беше...

разбери повече

Методи Тачев – финансов директор на ЦЕЛУМ БЪЛГАРИЯ АД (Компания с Чуждестранно Участие)

Методи Тачев – финансов директор на ЦЕЛУМ БЪЛГАРИЯ АД (Компания с Чуждестранно Участие) Дейност: Извършване на Мобилни Разплащания „Счетоводна фирма В и М Компания за кратко време успяха да структурират подходящо цялостната счетоводна отчетност. С В и М Компания работим от самото създаване на фирмата през 2011 г. От първите...

разбери повече

Снежина Иванова – управител на Емона 93 ООД

Снежина Иванова – управител на Емона 93 ООД Дейност: Превод и Легализация на Документи ” Работим с пълно доверие към счетоводна фирма В и М Компания. С В и М Компания работим от 2008 г. Избрахме ги случайно, защото офисът им е близо до нашия. В началото имах известно опасение,...

разбери повече

Отговори на вашите въпроси

Мога ли да открия фирма докато съм в майчинство, да работя в нея и пак да си получавам майчинството?

Работя на постоянен трудов договор. В момента съм по майчинство и искам да регистрирам фирма на мое име. Въпросът ми е мога ли да работя в собствената си фирма? Или ако фирмата се регистрира на името на мъжа ми мога ли да работя в нея? По точно ме вълнува какво...

разбери повече

Трябва ли регистрация по ЗДДС за ЦПО, обучаващ по програми на ЕС?

Притежавам център за професионално обучение към сдружение с нестопанска цел. Ще обучавам курсисти по фризьорство и парите ще ми ги възстановяват от Европейския съюз по програмата “Аз мога”. При достигане на оборот 50 000 лв. следва ли да се регистрирам по ЗДДС? Съгласно чл. 96 от Закона за данък добавена...

разбери повече

Мога ли да ползвам лично превозно средство за фирмени цели?

Имам намерение да регистрирам ЕООД, за да извършвам транспортни услуги в страната и EU. Разполагам с микробус до 3.5т., който е с испанска регистрация и е на името на мъжа ми. Въпросите ми са следните: Мога ли да го използвам за транспортни услуги с тази регистрация и ако не какво...

разбери повече

Промени в данъчното и осигурително законодателство в сила от 01.01.2015 г.

Вероятно разбирате, че наличието на точната информация в точния момент е ключов фактор за вашия успех. По-надолу може да се информирате за най-значимите промени в данъчното и осигурително законодателство, които влизат в сила от 01.01.2015 г. Въведен е нов специален режим в Закона за ДДС. Режимът е за облагане на...

разбери повече

ДУК без уговорено възнаграждение подлежи ли на осигуряване?

Във връзка с Ваше писмено запитване, заведено с Вх. № 20-00-472/03.08.2010 г. по описа на дирекция „Обжалване и управление на изпълнението” София, относно осигуряване на управление на ООД с договор за управление и контрол без уговорено възнаграждение, изразяваме следното становище: Основаващо за възникване на осигуряването е упражняването на трудова дейност....

разбери повече

Съобщение

Във връзка с приключване на проект „Откриване и оборудване на нови работни места за млади специалисти във В и М Компания ООД”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС, ще проведем ЗАКЛЮЧИТЕЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ на 24.06.2015 г. от...

разбери повече

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА СПОРЕД ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО – част 2

В продължение на пъвата статия Възможности за реорганизация на работата според трудовото законодателство, актуална и към момента, по-надолу сме обобщили приетите вече специални мерки в новия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. (ЗМИДВИП), обнародван в...

разбери повече

Как се процедира, ако съдружник в ООД прави непарична вноска в капитала на дружеството?

Мой съдружник иска да направи непарична вноска в ООД-то ни, нерегистрирано по ЗДДС. Тази сделка подлежи ли на облагане с ДДС и дължим ли данък за придобиването му? Здравейте! От гледна точка на ЗДДС съгласно чл. 10, ал. 1 “Не е доставка на стока или услуга доставката към приобретателя от...

разбери повече

Софтуер за управление на продажбите – ВАЖНИ ПРОМЕНИ за отчитане на продажби, Наредба Н-18 – 2-ра част

Ако извършвате търговска дейност/ продажби, вкл. на услуги, в обект или през онлайн магазин, за вас е изключително важно да се запознаете с НОВИТЕ ПРАВИЛА за отчитане и контрол върху продажбите, съгласно Наредба Н-18. Те влязоха в сила на 28.09.2018 г., когато бяха публикувани в Държавен вестник. Националната агенция за...

разбери повече

Продажби чрез електронен магазин – ВАЖНИ ПРОМЕНИ за отчитане на продажби, Наредба Н-18 – 3-та част

Ако извършвате търговска дейност/ продажби през онлайн магазин, е задължително да знаете, че има нови законови изисквания за дейността ви. На 28.09.2018 г. публикуваха в Държавен вестник и влязоха в сила НОВИ ПРАВИЛА за отчитане и контрол върху продажбите, съгласно Наредба Н-18. Резултатът: по-строги законови норми, повече достъп до информация...

разбери повече

Може ли трудоустроено (с решение на ТЕЛК) лице да бъде назначено на граждански договор?

Трудоустроените лица не са с нищо по-различни от останалите. Могат да бъдат назначавани и на граждански и на трудови договори. Единственото, което следва да се съобрази, е дали поставената работа/задача може да бъде извършвана от това лице. Често по ТЕЛК-овете е посочено какво не може да извършва трудоустроеното лице (пример:...

разбери повече

Мога ли да работя на 2 граждански договора едновременно?

Работя на граждански договор в момента, но имам предложение за друга работа, на която ми предлагат също граждански договор. Въпроса ми е мога ли да подпиша втория граждански договор без да прекратявам първия и да си работя и на двете места? Гражданският договор няма точно определено работно време и/или място....

разбери повече

Трябва ли да уведомя първия ми работодател при започване на втора работа?

Здравейте, бих искала да Ви попитам дали е необходимо да уведомя работодателя си /работя на 8 часов работен ден/, ако работя по втори трудов договор /на 4 часа/? Интересувам се дали ще имам право на болничен тъй като съм с малко дете и ако евентуално изляза по майчинство? Здравейте, За...

разбери повече

Възстановяване на ДДС от Испания?

Моля да ми кажете какви са условията и какво е необходимо да се направи, за да се възстанови ДДС от Испания. И в какъв срок става възстановяването? Съгласно чл. 5, ал. 1 от Наредба Н-9 за възстановяване на данъка върху добавената стойност на данъчно задължени лица, неустановени в държавата членка...

разбери повече

Как да се осигурявам и какви данъци дължа при граждански договор?

Започвам работа като управител на ЕООД. Какво е необходимо да си изкарам и регистрирам осигурителна книжка, понеже ще работя на граждански договор? Как трябва да плащам данъци и осигуровки? От доста време вече отпадна ваденето и заверяването на осигурителна книжка, когато работите на граждански договор или както е във вашия...

разбери повече

Плаща ли се данък за ЕООД, което не работи?

Когато открия ЕООД и не не работи – плаща ли се някакъв данък на края на годината? Ако Вие регистрирате фирма и не извършвате никаква дейност през годината (нямате издадени или получени фактури), то тогава към края на годината не дължите никакви данъци и осигуровки. Единственото задължение към края на...

разбери повече

Как да декларирам допълнителен доход от частни уроци?

Учителка съм по чужд език. За 2011 г. имам допълнителни доходи от частни уроци. В НАП отказаха да ми приемат данъчната декларация, поради факта,че нямам регистрация по БУЛСТАТ. Редно ли е това? Как се декларират доходи, които са под минималната заплата? НАП са в пълното си право да не Ви...

разбери повече

Трябва ли да подавам данъчна декларация, ако работя на едно място на трудов договор, а на друго – на граждански?

  Здравейте, пиша Ви с един въпрос относно сключване на граждански договор. Водя се на работа с трудов договор на пълно работно време, но ще започна допълнителна работа, на която трябва да подпиша граждански договор за услуги с личен труд, въпросът ми е: трябва ли да подавам годишна данъчна декларация...

разбери повече

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РЕОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА СПОРЕД ТРУДОВОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

В контекста на разрастващата се пандемия от Коронавирус (COVID-19), светът, в това число и Европейският съюз, предприема сериозни мерки за ограничаване на разпространението на вируса. В петък, 13 март 2020г., в България беше обявено извънредно положение, при което, със Заповед № РД-01-124 от 13 март 2020 г. на министъра на...

разбери повече

Защита на личните данни – НОВИ изисквания по Регламент 2016/679 (GDPR)

От 25 май 2018 г. предстои да започне директно прилагане на Регламент 2016/679, който ще засегне и внесе нови правила относно защита на личните данни. Уредба за защита на личните данни в България има още от 2002 г., когато влиза в сила Закона за защита на личните данни. И до...

разбери повече

Трябва ли да плащам командировъчни на шофьорите във фирма за международен транспорт на стоки?

В момента започвам дейност на фирма, занимаваща се с международен транспорт – ще пренасям стоки с камиони. Бих искал да попитам дали следва да изплащам командировъчни пари на шофьорите, в какъв размер и кога? Има ли значение дали курса ще е само в България или ще има пресичане на границата,...

разбери повече

Доходи от интернет !?! Данъци в интернет ?!?

Спомнете си думите на Бенджамин Франклин, един от най-големите мъже на САЩ: “На този свят неизбежни са само смъртта и данъците”. Не се съмнявайте, че данъчните служби ще ви намерят и в Интернет. Но кога дейността ви в мрежата представлява интерес за данъчните? Тази статия ще ви даде отговор на...

разбери повече

Трябва ли да се самоосигурявам през цялата година при сезонна дейност?

Дейността на фирмата е сезонна. Само 2-3 месеца през годината фирмата ще има дейност, а през останалото време-не. Трябва ли да се самоосигурявам през цялата година? Съгласно чл. 1, ал. 2 от Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност,...

разбери повече

Кой може да копира Вашата лична карта?

По-защитени ли са личните ни данни след влизане в сила на Регламент 2016/679 (известен още като GDPR /General Data Protection Regulation/)? Той се прилага от 25 май 2018 г. включва строги правила и санкции за защита на лични данни. След първоначалния бурен интерес към темата, може би се сещаме отново...

разбери повече

Осигуряване собствениците на фирми

МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ НАЦИОНАЛНА АГЕНЦИЯ ЗА ПРИХОДИТЕ ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО – ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ СОФИЯ Изх. No 53-00-748 15.08.2013г. ДО Г-Н ИВАН МИЛЕВ УПРАВИТЕЛ НА „В И М КОМПАНИЯ“ ООД УЛ. „ХРИСТО БЕЛЧЕВ“ 18, ЕТ.4 ГР. СОФИЯ УВАЖАЕМИ Г-Н МИЛЕВ, В дирекция „Обжалване и данъчно-осигурителна практика“ София е постъпило Ваше...

разбери повече

Как да узаконя дейност, която започвам? Вече имам ЕТ с друга дейност.

Аз съм ЕТ и имам магазин, за който плащам патент. Искам да започна нова дейност-монтаж на PVC дограма. Дограмата ще я купувам с фактура от производител – само монтажа ще бъде от мен. Как трябва да узаконя тази дейност? Във вашият случай ЕТ-то ще има две дейности: магазин и монтаж...

разбери повече

Ще ми се зачете ли стаж за работа по граждански договор на 4 часа?

Работя на две места като на първото място съм назначена на трудов договор на 8 часа, а на другата работа на граждански договор на 4 часа. За втората ми работа аз ще получа ли повече като стаж? Отговорът на Вашия въпрос зависи от това какво възнаграждение получавате на месец. Ако...

разбери повече

Трябва ли регистриран земеделски производител да се регистрира като търговец и да има фискално устройство, за да продава продукцията си?

Регистриран земеделски производител (производство на непреработена продукция от селското стопанство), продава част от продукцията от метален навес. Не е регистриран по ЗДДС. Трябва ли да се регистрира като търговец или да регистрира фиксално устройство и доходите да се облагат съгласно ЗДДФЛ? Здравейте! Съгласно чл. 4, т.2 от Наредба Н-18 “Не...

разбери повече

Трябва ли да регистрирам по ЗДДС за сдружение с нестопанска цел?

Сдруженията с нестопанска цел подлежат ли на регистрация по ДДС при достигане на оборот от 50 000 лв.? Здравейте! За дейността, която е НЕстопанска, юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) НЕ подлежат на регистрация по ЗДДС. Съгласно чл. 3, ал. 3 от Закона за ЮЛНЦ, юридическите лица с нестопанска цел...

разбери повече

Единствено работещо самоосигуряващо се лице във фирма длъжно ли е да сключи договор с трудова медицина?

В отговор на Ваше запитване, Ви информираме, че съгласно чл. 25. (1) (Изм. ДВ, бр. 40 от 2007 г.) от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, работодателите осигуряват обслужване на работещите от регистрирани служби по трудова медицина. Според § 1, т. 2 допълнителните разпоредби на Закона за здравословни...

разбери повече

Фискални устройства (касови апарати) – ВАЖНИ ПРОМЕНИ за отчитане на продажби, Наредба Н-18 – 1-ва част

Информацията по-надолу е изключително важна за вас, ако извършвате търговска дейност/ продажби, вкл. на услуги, в стационарен обект или през онлайн магазин. В три последователни статии ще ви запознаем накратко с НОВИТЕ ПРАВИЛА за отчитане и контрол върху продажбите, съгласно Наредба Н-18. Те бяха обнародвани в Държавен вестник, бр. 80,...

разбери повече

Промени в Закона през 2021 г.

Екипът на счетоводна фирма В и М Компания ООД обобщи за вас данъчните и осигурителни промени, които настъпиха или ще настъпят през 2021 г. КАСОВИ АПАРТИ И СОФТУЕР ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОДАЖБИТЕ в търговските обекти (СУПТО) Отпада задължителното използване на СУПТО. Остава ползването му по избор. Тези, които ще използват...

разбери повече

Как да се осигурявам за майчинство? Регистрирана съм като свободна професия – певица.

Искам да се осигурявам за майчинство.Колко месеца стаж са ми необходими, за да вземам обещетение за майчинство? Преди 8 месеца работех на трудов договор за 6 месеца. Регистрирана съм като свободна професия (певица) без да внасям осигуровки. Трябва ли да си регистрирам фирма и касов апарат? Понякога работя в пиано...

разбери повече

Безвъзмездна финансова помощ за микро- и малки предприятия

Предприятията, които отговарят на изискванията по програмата, ще получат от 3 000 до 10 000 лв. безвъзмездно, т.е. нямат задължение да връщат сумата. Изисква се да се докаже допустимостта на направените разходи с полученото финансиране. Процедурата е по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 за подбор на проекти „Подкрепа на микро-...

разбери повече

Увеличава ли се размера на пенсията при осигуряване като земеделски производител или на граждански договор извън осигуряването по трудов договор?

Увеличава ли се размера на пенсията, ако освен че имам трудов договор, съм регистриран като “Земеделски производител”? Кой вариант е по-изгоден при пенсиониране – да съм регистриран като Земеделски производител или да съм допълнително по Граждански договор? Въпросът Ви е доста относителен, но ще се опитаме да ви очертаем основните...

разбери повече